Písnička pana Svěráka krásně vystihuje atmosféru prvního školního dne. Léto je sice unavené, ale paní učitelky jsou odpočinuté po prázdninách a nabité novou energií a s optimizmem těší se na nové žáčky.

V mladším oddělení, ve třídě 🐞 Berušek se těšíme se na třídu dětí, které už známe, ale také na nováčky. Pro ty nebývá vstup do školky jednoduchou záležitostí, ale naopak velkým životním krokem. Z bezpečného prostředí domova, z blízkosti maminky se mají najednou osamostatnit a vydat se vstříc novým zážitkum. Proto bývají zářijová rána slzavým obdobím. Mít třídu plnou těch nejmenších dětí je pro nás silnou motivací vymýšlet programy, které je naplno zaujmou. Povídáme si, hrajeme divadlo různé hry, zpíváme, kreslíme, cvičíme. Vzájemně se poznáváme a oťukáváme. Zabydlujeme se v novém prostředí a zvykáme si na jednoduchá pravidla. Koncem září je atmosféra u maličkých berušek radostnější, děti nám začínají více důvěřovat a těší se na hračky a kamarády.

Zapsala: Jana Martinkova

Třída staršáčků čili 🌞 Sluníček se letos pyšní netypicky spoustou 4 leťáků, kteří jsou ale velmi šikovní a samostatní. S novými zákony a pravidly se nám mateřská škola plní čím dál mladšími dětmi okolo 2 let, takže takové čtyřleté děti jsou v MŠ považovány za už hodně adaptované. Holčičky třídu zklidňují, dokáží si dlouho pěkně hrát v pokojíčcích s panenkami či v kuchyňce. Skupinka chlapců má typicky bojovný charakter, hned je z nich komando, hned zase piráti, hned mají meče, nebo je třída plná dopravních značek a objížďek, ale umějí si i krásně stavit ze stavebnice pony, skládat puzzle, jsou tvořiví a se stavitelských duchem. Děti velmi pěkně uklízí, je vidět že je paní učitelky pěkně naučily v mladším oddělení co se sluší a patří.

Na první školní měsíc plánujeme výlety na farmu na Hradisko, na koníky a kaštany. Doufejme, že nám sluníčko popřeje teplé září.

Do kolektivu mateřské školy jsme přivítali novou kolegyni, Mgr. Zuzanu Vrtalovou, která přijala místo pedagogického asistenta. Paní Věrka Pokorná není u nás nováčkem, tento rok opět zaujímá místo asistenta pedagoga a učitelky. Jsme rádi za tuto pomoc, vzhledem k tomu, že se snižujícím se věkem dětí nastupujících do mateřské školy, je třeba více rukou a pozornosti a trpělivosti a péče. Přejeme dětem rychlou adaptaci a ať se jim u nás líbí.

Zapsala: Pavlína Parks


👍 Sdílejte dále: