Říjen u Berušek


“Když si ježek sbírá listí a stele si postýlku,
v temple potom zimu přespí, má tam jako v hotýlku.”


Maňásek ježka, písničky a hry o něm děti motivovaly k poznávaní podzimu. Jeho barevnost děti vnímaly na procházkách i během pobytu na zahradě. Sbíraly kaštany, šipinky i barevné listí, ze kterých pak skládali obrázky. Povedlo se nám vypustit draka a poznávat sílu větru.


Ve druhé polovině měsíce děti začaly marodit s respiračními onemocněními. Menší počet dětí ve třídě umožnil učitelkám věnovat se dětem ve skupinkách i individuálně. Hry probíhaly v klidu a pohodě, byl prostor na klidné vysvětlování a urovnávaní konfliktů. Dopřávali jsme si hodně malování štětcem a barvou což děti mají velmi rády. Až zahrada trochu oschne, nahrabeme ježečkovi pořádnou kopu listí na domeček.


“Celou zimu ježek spinká ve svém teplém pelíšku,
sem tam bíla vločka cinká, ježek spinká na bříšku.”


Jitka Kadlubiecová

Ve třídě sluníček se měsíc říjen také uplně nepovedl podle tradičních říjnových představ.

Měsíc říjen bývá u nás v duchu podzimníčků,podzimních strašidýlek, světýlek a bubáčků a to hlavně proto, že se děti těší na tradiční pochod broučků. Pochod světlušek se pravidelně koná na konci října a děti se na něj velmi těší. Celý průvod vždy končí v areálu mateřské školy, kde účastníci obdivují výstavku světýlek, rozsvícných dýní, lampiónků a podzimníčků, které děti vytvořily doma se svými rodiči. Letos jsme k vůli vládním nařízením o tuhle parádu přišli. Proto jsme si s dětmi udělali aspoň ve třídě, malinký průvod s lampičkami, které si děti vyrobily ze zavařovacích sklenic a podzimních listů. Zahráli jsme si na broučky, popřáli broučkům krásná přáníčka na tuhou zimu a pak spinkali v broučích pelíškách.

Největším potěšením v měsíci říjnu byly kopy krásných lesklých kaštanů které podaroval dětem náš starý kaštan na naší ekozahradě.

V měsíci říjnu jsme se rozhodli myslet trochu více na naši planetu Zemi. Nejprve jsme 20.října oslavili DEN STROMŮ. Ověnčili jsme stromy na naší zahradě a v centru naší obce barvenými mašlemi, objali je a zazpívali jim. Také jsme v rámci ekoškoly přijali VÝZVU OBYČEJNÉHO HRDINSTVÍ, do které se mohl zpojit kdokoliv z rodiny. Výzva spočívala v tom že budeme vědomě šetřit vodou při čištění zubů, pouřívat vlastní nákupní tašky, zasadíme nějakoý strom či kytičku, nebudeme jezdit autem a jiné. Naši misi tak trochu narušil nouzový stav, takže akce byla prodloužena, o výsledcích budeme informovat v dalším čísle zpravodaje.


Pavlína Parks


PODĚKOVÁNÍ RODIČŮM


V závěru článku tohoto měsíce chceme jako kolektiv MŠ poděkovat loňským rodičům od kterých jsme obdrželi v červnu poukaz do Villa Rosenaw jako vyjádření vděku za naši péči o děti, které jsou nám svěřeny. Dárek jsme si vybrali v září 2020 a moc jsme si návštěvu restaurace užili. Mockrát děkujeme !


Kolektiv MŠ.

👍 Sdílejte dále: