Dne 22.11.2021 se náš Ekotým sešel k moc hezké akci – výrobě hmyzích domečků.

Byl to moc hezky a kvalitně strávený čas rodičů s dětmi. A proč zrovna hmyzí domečky?

Videčská ekoškolka má letošní rok téma BIODIVERZITA.

Biodiverzitu definuje slovník jako rozmanitost živých organismů na Zemi, rozmanitost druhů i ekosystémů.

Jak jsme se ale dostali až k tak složité věci v mateřské škole?

Děti si všimly, že u nás na zahradě nelétá mnoho motýlků, včeliček ani jiného hmyzu. Již v minulosti jsme se pokusili vysadit motýlí louku, ale moc se to nepodařilo, semínka byla odplavena deštěm.

“Možná, že se u nás broučkům nelíbí, protože nemají kde bydlet” přemýšlely děti. Kdyby měly domečky, třeba by jich tu bydlelo více. A tak vznikl nápad o vytvoření hmyzích domečků. Paní učitelka Pavla objevila knihu o Včelce Lucince, která je včelka samotářka a žije v hmyzím domečku. To se nám pěkně hodilo k tématu, a tak jsme požádali pana autora knihy Ing. Rostislava Poláčka, Ph.D., aby za námi přijel. Pan Poláček je nejen spisovatelem, ale také v posledních letech zasvětil svůj život studii blanokřídlého hmyzu.

Pan Poláček nám představil své knihy, udělal autogramiádu, a také prezentoval přednášku o opylovačích, kam mizí a proč jich je málo. Vysvětlil, že v důsledku toho máme na Zemi méně opylených stromů, méně úrody a celá krajina se dramaticky mění. Na přednášku jsme pozvali i naše kamarády prvňáčky. Naučili jsme se, že opylovačem je nejen včelka, ale užitečný opylovač může být jakýkoliv hmyz, který sedne na květinku a omylem přenese pyl jinam. Opylovač může být i voda nebo vítr, ale také děti, které si hrají na zahradě s kytičkami. Hlavně jsme byli pochváleni, že náš nápad vyrobit hmyzí domečky je skvělý, protože tím opylovačům pomůžeme. Po přednášce a seznámení s knihou, jsme se pustili do výroby hmyzích domečků.

Domečky nám předpřipravil Nikolasův strejda Michal z Ekotýmu a děti si s rodiči domečky naplnili. Rodiče nechali děti vrtat opravdovou vrtačkou do domečků dírky pro hmyz, aby se měl kde usídlit. Děti plnily domečky mechem, klacíky, polínky, listím, šiškami, senem a jinými materiály, které si s rodiči připravili.

Koordinátorky Pavla a Hanča se postaraly o materiál, organizaci a občerstvení. Prostory k naší krásné akci nám zapůjčila obec a vše proběhlo ve spolupráci s místní knihovnou Vidče a paní knihovnicí Boženkou Zajícovou. Všechno klaplo a teď už nám zbývá jen se pochválit vydařenou akcí, což je 6 krok ekoškoly = informujeme veřejnost.

Cíl byl naplněn: pomohli jsme opylovačům.

A co dál?

Každý si vzal svůj krásný domeček domů, bude nám posílat fota a sdílet s ostatními členy ekotýmu, kdo se jim do jejich domečku nastěhoval.

Milí čtenáři, i vy si můžete vyrobit hmyzí domeček a podpořit biodiverzitu na naší planetě!

Zapsala Pavlina Parks, koordinátorka ekoškolky Vidče


👍 Sdílejte dále: